Ga naar de omschrijving
Pas op: Vuurwerk & Honden!

Pas op: Vuurwerk & Honden!

Is Uw hond ook bang voor vuurwerk?

De wintertijd is ingegaan en de donkere dagen zijn weer begonnen.

Dat betekent niet alleen gezelligheid met geurende kaarsen en lekkere dekentjes, maar ook het begin van het vuurwerkseizoen. Voor onze honden begint hiermee vaak een spannende tijd. De keiharde knallen en flitsen van zwaar vuurwerk kunnen zelfs de meest stoere hond doen veranderen in een bibberend angsthaas.

Het Spektakel Door de Ogen (en Oren) van een Hond

Stel je voor, je geniet van een rustige avond met je baasje en opeens - BAM - klinkt er een explosie. Geen wonder dat je hond weg duikt. Zelfs als baasje schrik je jezelf soms een ongeluk van die enorme knallen die dat illegale (Duitse of Belgische) vuurwerk veroorzaakt. Honden kunnen knallen en hard lawaai ervaren als een bedreiging. Hun natuurlijke reactie is dan vaak vluchten, verstoppen of in sommige gevallen zelfs uitbarstingen van blaffen of huilen.

En laten we niet vergeten het onophoudelijke trillen, kwijlen, of zelfs ongelukjes in huis – geen enkel baasje wil de mooie decembermaand doorbrengen met de geur van 'eau d'urine' ;-)

Hoe Baasjes de Piekfrequentie Kunnen Dempen

Gelukkig zijn er wel manieren om deze periode draaglijker te maken voor onze trouwe honden:

  1. Creëer een Knusse Schuilplaats: Iedere hond verdient een eigen 'panic room'. Of het nu een bench is met hun favoriete deken of een speciaal hoekje in huis, zorg dat het een plek is waar de geluiden van buitenaf geminimaliseerd worden en waar ze zich veilig voelen.

  2. Laat Ze Wennen Aan Vuurwerkgeluiden: Begin ruim voor oud en nieuw met het afspelen van vuurwerkgeluiden op een laag volume tijdens gelukkige momenten – denk aan etenstijd of speeluurtje. Op youtube staan bijvoorbeeld uitstekende video's om af te spelen. Zoek maar eens op 'dog fireworks training'. Zo wordt het geluid van vuurwerk geassocieerd met positieve ervaringen en treedt er langzaam gewenning op.

  3. Actie Verdringt Reactie: Als tijdens Oud&Nieuw de klok twaalf uur slaat en het geknal begint, probeer dan de aandacht van je hond af te leiden met een nieuw speeltje of een lekkere kauwsnack. Wie weet, misschien vindt je hond het geknal wel reuze interessant als hij er een nieuwe piepspeeltje bij krijgt.

Natuurlijk alternatief

Uiteraard zijn er ook verschillende kalmeringsmiddelen en slaapmiddelen te krijgen voor honden in de vorm van speciale medicatie of heftige farmaceutica.

Voor baasjes die liever geen heftige farmaceutica willen geven, zijn er natuurlijke oplossingen die kunnen helpen om de zenuwen van je hond te kalmeren, zeker als je er een paar weken voor Oud& Nieuw mee begint

Denk daarbij aan natuurlijke supplementen of kalmerende producten op basis van feromonen.

Deze bevatten bestanddelen die bekend staan om hun rustgevende werking, en die zich al bij miljoenen honden hebben bewezen.

Het is zeker tijdens de December maand met al het knalgeweld niet altijd een wondermiddel dat alle angst of schrikreactie bij iedere hond weg volledig neemt. Maar als er op tijd mee wordt begonnen zie je wel vaak dat het op z'n minst de scherpe kantjes eraf haalt en net dat beetje extra steun bieden in deze lastige periode van het jaar.

Tot Slot

De Decembermaand is voor de meeste mensen weliswaar een prachtige tijd van geluk, ontspanning en mooie momenten met vrienden en familie, maar voor onze honden is het vaak een zware beproeving.

Door vooruit te plannen en op tijd met de voorbereidingen te beginnen (3 a 4 weken voordien is ideaal) kunnen baasjes gelukkig zelf veel doen om de impact  zwaar vuurwerk op hun hond te minimaliseren.

Laten we ervoor zorgen dat we er juist in de Decembermaand extra voor onze honden zijn en hen helpen om deze feestelijke periode zo goed mogelijk door te komen met zo min mogelijk angst, nervositeit en stress.